Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaSon görsellerAramaKayıt OlGiriş yap

 

 BİR WEB SİTESİ NASIL YAPILIR

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Blué-kinq
|administratör|
|administratör|
Blué-kinq


Erkek Mesaj Sayısı : 229
Yaş : 35
Nerden : Antalya
İş/Hobiler : hacker
Lakap : Blué-Kinq
Kayıt tarihi : 07/02/08

BİR WEB SİTESİ NASIL YAPILIR Empty
MesajKonu: BİR WEB SİTESİ NASIL YAPILIR   BİR WEB SİTESİ NASIL YAPILIR Icon_minitimeSalı Şub. 12, 2008 4:28 am

*
*
Web sayfaları, HTML olarak adlandırılan bir programlama dili ile oluşturulur. Browserların (tarayıcı) işi, bir HTML sayfasını yorumlamaktan ibarettir.
*
Web sayfalarınızı düzyazı programları ile manual olarak programlayabileceğiniz gibi, FRONTPAGE ve benzeri programları kulanarak da oluşturabilirsiniz.
*
Web sayfalarında kullanacağınız resimleri birçok resim editörü kullanarak oluşturabileceğiniz gibi, bu alanda en yaygın kullanılan program olan PHOTOSHOP'u kullanarak da oluşturabilirsiniz. Ayrıca animasyon ve farklı bir tür olan Flash sayfaları için de FLASH programını kullanabilirsiniz.
*
Bir web sayfasında değişik etkiler yaratmak için, örneğin; sayfanızda bir saat veya takvim kullanmak istiyorsanız, JAVASCRIPT ve DHTML kullanabilirsiniz.
*
Sadece HTML'den oluşan bir web sitesi ile ziratçileriniz ile etkileşim sağlayamazsınız. Ziyaretçileriniz ile etkileşim sağlamak için, örneğin bir ziyaretçi defteri oluşturup ziyaretçilerinizin sayfanız hakkında görüşlerini alabilmek için, web tabanlı programlama dilleri bilmeniz gerekir. Bu konuda en sık kullanılan teknikler; ASP, CGI ve PHP' dir


Web sitesinin çalışma mantığı nedir?

Bir web sayfası, HTML kodlarıyla oluşturulmuş bir dökümandır. Bu dökümanı şekil olarak, içine resimler eklenmiş bir WORD dökümanına da benzetebilirsiniz. HTML sayfaları birbirlerine bağlanarak web sitesi oluşturulur. Bu sayfalar ve içerdikleri tüm nesneler bir FTP (File Transfer Protocol- Dosya Aktarım Protokolü) programı aracılığı ile web siteninizin barındığı bilgisayara yüklenirler. Web sitelerini barındıran bu bilgisayarlara SERVER-SUNUCU adı verilir. Bu bilgisayarlar yapı itibari ile kişisel bilgisayarlardan farklı değildirler, ancak web sunuculuğu için özel olarak yapılandırılmışlardır. Web sitenize bağlanıldığında ana sayfanız ekrana gelecektir. Ana sayfanızın, ismi standart bazı isimlerden oluşur. Bunlar; index.html, index.htm, Default.html, Default.htm, index.asp ve türevleri şeklinde olabilir. Ancak içlerinden bazıları tüm sunucular için ana sayfa ismi olarak belirlenebilirler, diğerleri için web sunucusunun bu isimleri desteklemesi gerekir. Tüm sunucular için kullanabileceğiniz isimler; index.html, index.htm, default.html, default.htm olarak sıralayabiliriz. (Server yöneticileri istedikleri ismi, ana sayfa ismi belirlemek için kullanabilirler.)
Şimdi profosyonel bir web sitesi açmaya karar verdiğinizi ve web sitenizin hazır olduğunu farzedelim, izleyeceğiniz adımlar şöyle olacaktır;

*
*
Bir Ev Sahibi (Hosting) firmadan sunucu hizmeti satın almak
*
Bir Alan Adı (Domain Name) satın almak.
*
Sunucu adreslerini Alan Adı servisine bildirmek.

Alan Adı (Domain Name) nasıl ve nerden satın alınır?

Alan Adlarını belirleyen kurumlar her ülke için farklıdır. Ancak, en çok kullanılan alan adları olan .com, .net, .org gibi sonunda herhangibir ülke tanımı olmayanlar, Network Solutions, Register ve benzeri firmalardan satın alınabilir. Bu isimler önce gelen alır prensibi ile satılırlar. Alan adınız .com.tr, gen.tr, org.tr gibi .tr uzantılı olacaksa, Türkiye için Alan Adı tahsis işlemlerini yürüten OTDÜ'den satın alabilirsiniz. Bu isimleri alabilmek için bazı sınırlar mevcuttur; com.tr için şirket olmanız, net.tr için ISS olmanız gerekmektedir. Uzantısı, nom.tr olan Alan Adları isim sahiplerine ve gen.tr olan Alan Adları da yine ilk müracat edene satılırlar.



Bedava web sitesi açabilir miyim?

Internet üzerinde bedava web sitesi bunundurma hizmeti veren bir çok web sitesi mevcut. Bunlardan başlıcaları;
http://www.xoom.com
• Yahoo! GeoCities: Get a free web site with easy-to-use site building tools
• Tripod
• Free Web Space and Site Hosting -- Freeservers.com
• Free Web Space and Site Hosting -- Freeservers.com
• HyperMart
http://www.portland.co.uk

şeklinde sıralanabilir. Bedava web alanı veren sitelerin çoğu bu hizmet karşılığında sayfanıza kendi reklamlarını eklerler. Sitenizin adresi de muhtemelen, bedavaservis.com şeklinde olur. Bu isimleri akılda kalıcı isimler ile değiştirebilirsiniz. Bedava Subdomain Name (Alt Alan Adı) hizmeti veren sitelerden en ünlüsü; CJB.NET - Blogs - Domains - Forums - Image Hosting - Web Hosting tir.

Kendi Alan Adınız varsa!
Eğer kendinize ait bir alan adınız varsa ve ev sahibi firmalara ayıracak paranız yoksa, yine bedava alan adı barındırma hizmeti veren servislerden faydalanabilirsiniz. Örneğin;
http://www.portland.co.uk bu konuda gayet başarılı...


Web sitesi nasıl yayımlanır? Dosyalar sunucuya nasıl gönderilir?

Web sitenizi oluşturan dosyaları bir FTP programını kullanarak yükleyebileceğiniz gibi, Sunucunuzun tarayıcı ile yükleme seçeneği varsa, tarayıcınızla da yükleme yapabilirsiniz. Bazı bedava web alanı veren siteler sadece tarayıcı ile yükleme kabul ederler. Ancak bu işin aslı FTP'dir ve bir FTP programı edinmenizi tavsiye ederim. Program Rehberi bölümünü kullanarak bir FTP programı edinebilirsiniz. FTP programları içinde en ünlü olan program hiç şüphesiz ki Cute Ftp' dir. Bu programı kullanması hem kolaydır hem de üstün bir FTP programıdır. FTP progr***** sunucunuzun adresini, kullanıcı adınızı, şifrenizi girdikten sonra, sunucunuz tarafından size ayrılmış dizine bağlanırsınız. Bu aşamadan sonra yerel dosyalarınızı bu klasöre, tıpkı Windows Gezgini'ni (Explorer) kullandığınız gibi, aktarabilirsiniz
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://system.forumieren.com
 
BİR WEB SİTESİ NASIL YAPILIR
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: ...:::Webmaster:::... :: Site Tasarım-
Buraya geçin: